Yttrandefrihet – liten seger i stor fråga

Center för Livsbejakande Extremism


Hösten 2017 kom det fram att Trafiknämnden i Stockholm beslutat att börja ta ut markhyra för bland annat demonstrationer. Ja, för all aktivitet på gatorna, verkade det som – från flygbladsutdelning till barnkulturevenemang med fri entré. Det kunde gälla till exempel att betala avgift för att få ha högtalare. Besluten verkade bli godtyckliga och konsekvenserna oöverblickbara.

Hur ska ett förstamajtåg med ett par tusen personer bedömas? Är det kommersiellt om det säljs böcker? Vem bestämmer vilka arrangörer som ska subventioneras? Enligt beslutet kunde det skilja många tusen kronor beroende på detta. Och vart skickas fakturan för ett ledarlöst torgmöte?

Det kom ett par tidningsartiklar, sedan blev det märkvärdigt tyst. Men vi är många som oroat oss för vad som ska hända med demonstrationsfriheten i Stockholm valåret 2018.

När personer ur Stockholms anarkistiska nätverk och Bokhandeln Info planerade solidaritetsaktioner till årsdagen av J20 (massarresteringarna i samband med protester mot Trump), kom vi på att det vore ett bra tillfälle att uppmärksamma även vår lokala yttrandefrihet. Med några dagars varsel drog vi ihop en manifestation: cirka 20 personer, under svarta/rödsvarta fanor, delade ut ett par hundra flygblad vid Fridhemsplan. Sedan gick vi till Trafiknämndens kontor i närheten, ropade slagord som “Ingen hyra på våra gator”, och lämnade hälsningar på deras entré (se foto).

En av de stora vinsterna, kände vi då, var att prata om konkreta frågor med förbipasserande. Det var intressant och givande, i stort sett alla höll med om sakfrågan och några slog följe med oss en bit.

Hoppas vi får se fler anarkistiska åsiktsyttringar på gatorna i år!

Knappt två veckor senare kom en riktig seger. Vi ska nog inte ta åt oss hela äran, men vem vet? Kanske var våra hälsningar veckans samtalsämne i Trafiknämndens korridorer? Nu säger politikerna (miljöpartister) att de har backat. Demonstrationer ska inte alls kosta pengar, oavsett storlek, plats eller högtalare. Däremot ska “kommersiell verksamhet” betala ny hyra till staden, skriver bland andra StockholmDirekt. De nya reglerna för uthyrning av stadens mark ska formellt tas i kommunfullmäktige den 19 februari. Vi förutsätter att det nu blir som trafikborgarrådet säger – inga gråzoner mellan politiska bokbord och företagsjippon vad gäller hyra. Annars får vi samla större krafter. Staden tillhör alla.

Anarkist i Stockholm